Clima Auto: Istoric. Generalități. Întreținere

Clima Auto: Istoric. Generalități. Întreținere

Clima Auto: Generalități

Mașinile produse acum sunt echipate cu tehnologii cu care ne-am obișnuit și nu am putea concepe experiența de la volan fără ele. Printre cele mai utilizate dotări ale mașinii, se numără și clima auto. Câti ne-am întrebat în ce an a apărut, care a fost evoluția sistemului de climatizare și cum îl putem păstra funcțional?

Ce este clima auto?

În anul 1939, producătorul de mașini americane Packard a introdus AC. Bobinele de răcire erau amplasate în spatele scaunului șoferului. Mai târziu în anul 1950, Chrysler a lansat un sistem de aer condiționat, numit Airtemp System, amplasat în portbagaj. După 4 ani, marca Pontiac a fost automobilul care a beneficiat de un sistem de AC poziționat sub capotă.

Odată cu creșterea cererii de autovehicule, producătorii au căutat variante de îmbunătățire a sistemului de climatizare. Din anul 1986 până în 2016 s-a utilizat freon R-134A. Din 2016, mașinile noi se produc cu un freon de 1234YF.

Din 1996 – până în prezent, sistemul de climă auto s-a îmbunătățit. În prezent toți știm că este o necesitate să ai o temperatură optimă în mașină, respectiv confort la volan.

Întreținere

Întreținerea și igienizarea sistemului de aer condiționat se recomandă o dată pe an. Procedura are loc într-un service auto autorizat. Fără o întreținere regulată, în instalația de climatizare pot apărea bacterii, polen sau alte impurități, care pot afecta cu precădere, persoanele alergice. Nici costurile nu vor fi mici dacă se ajunge la înlocuirea compresorulu, care conduce agentul de răcire prin instalația de climă.

Funcționare

Altfel spus, secretul funcționării instalației de climă este dat de proprietățile agentului de răcire, respectiv încărcarea cu freon. Aceasta este o procedură necesară mai ales dupa terminarea sezonului de iarnă. Pentru a menține funcționalitatea instalației de climă, Expres Autoservice recomandă o verificare a cantității de freon, respectiv o completare a agentului de răcire (freon auto), iar dacă este cazul o igienizare a climei auto.

Suntem norocoși că putem beneficia de autoturisme dotate cu climă auto/ AC pe care o putem utiliza în zilele toride și nu numai. Astfel nu uitați să-i arătați mașinii dumneavoastră aprecierea, păstrând-o bine întreținută.

Prietenul mașinii tale!


17-07-2023 07:30