ITP: Testul de siguranță pentru tine și mașina ta

ITP: Testul de siguranță pentru tine și mașina ta

Inspecția Tehnică Periodică: importanță, proceduri și amenzi

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este proba de siguranță, la care este supus orice autovehicul, înmatriculat sau înregistrat în România, care îndeplinește prevederile legislației rutiere în vigoare. Altfel spus, fiecare participant la trafic trebuie să fie responsabil și să înțeleagă importanța verificării regulate a autovehiculului.

În funcție de vechimea și caracteristicile autovehiculelor, sunt prevăzute o serie de reguli pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice. În 2019, proprietarii autovehiculelor cu o vechime mai mare de 12 ani sunt nevoiți să efectueze ITP-ul la 1 an. Cei care dețin autovehicule cu o vechime mai mică de 12 ani, verificarea se realizează la 2 ani.

În cazul autovehiculelor noi, primul ITP se va efectua la 3 ani de la înmatriculare, fiind calculat de la anul primei înmatriculări. Legislația este diferită pentru autovehiculele destinate transportului de persoane. Deținătorii acestora sunt obligați să verifice starea tehnică a autovehiculelor la 6 luni.

Toate aceste măsuri au un punct comun: siguranța participanților la trafic. Aceasta este caracterizată de funcționalitatea optimă a sistemelor de frânare și direcție, sistemului de iluminare și semnalizare, verificarea integrității caroseriei și a elementelor atașate, norma de poluare, dar și verificarea altor elemente care duc la buna funcționare a unui vehicul.

Din păcate, foarte mulți șoferi uită să verifice valabilitatea ITP-ului și circulă cu ITP-ul expirat. Astfel, riscă o amendă cuprinsă între 1305 lei și 2900 lei, dar și reținerea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare. Acestea se pot recupera doar după ce se va face dovada ITP-ului valabil, obținut doar de la Registrul Auto Român.

Monitorizarea valabilității ITP și siguranța în trafic

Inspectorii autorizați R.A.R de la stația ITP Expres Autoservice Sibiu, recomandă conducătorilor auto, să pună preț pe siguranță! Aceștia trebuie să verifice valabilitatea ITP-ului și să privească partea bună a unei Inspecții Tehnice Periodice. Astfel, se pot identifica probleme importante la mașină, de care poate nu știau și pot fi remediate la timp, în cadrul unui service auto autorizat.

Expres Autoservice, service auto autorizat R.A.R., cu sediul pe str. Ștefan cel Mare, Nr. 192, prestează servicii auto rapide, fără programare și timp minim de așteptare, inclusiv Inspecție Tehnică Periodică, la 2 linii ITP, deservite de 7 inspectori autorizați și specializați, inclusiv pentru mașinile cu GPL și GNC.

Un autovehicul bine întreţinut care îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă, îți asigură liniștea de care ai nevoie. Ai grijă de sănătatea autovehiculului tău!

Prietenul mașinii tale!


09-08-2019 13:32