Alternator auto: funcționare, uzură și înlocuire

Când vine vorba despre alimentarea radioului, a farurilor și a altor componente electronice ale mașinii, mulți tind să creadă că bateria face toată munca. În realitate, alternatorul este cel care menține componentele în funcțiune. Dar ce este un alternator, de fapt, și cum funcționează? Citește mai departe pentru a afla mai multe despre importanța alternatorului și despre cum să recunoști semnele de uzură al acestuia.
Alternator auto – Sursa principală de energie a mașinii tale
Chiar dacă Alternatorul nu este menționat mereu în discuțiile despre automobile, joacă un rol esențial în funcționarea optimă a vehiculelor noastre. Acesta se poate considera inima sistemului electric al autovehiculului, servind ca principalul generator de energie electrică.
Sub capotă, un alternator arată ca un mic generator cilindric cu o carcasă din aluminiu, prevăzută cu guri de aerisire. De obicei, se găsește prins cu șuruburi la motor, după cum se vede mai jos:

Ceea ce face alternatorul este să transforme puterea mecanică de rotație a arborelui cotit în curent electric. După pornirea mașinii, alternatorul începe să își intre în rol, mai precis, încărcarea permanentă a bateriei. Din punct de vedere al puterii, modelele mai noi de mașini au nevoie de alternatoare mult mai performante comparativ cu modelele mai vechi de mașini. În trecut alternatorul nu avea un rol chiar așa de mare, deoarece consumatorii electrici dintr-o mașină nu erau așa mulți. În schimb, astăzi, alternatorul trebuie să producă energie de până la 2 kW/h pentru consumatori, pe lângă încărcarea acumulatorului.
Defecțiune
Ca orice piesă care este supusă unui regim intens de utilizare, alternatorul poate prezenta diverse defecțiuni tehnice. Majoritatea acestor probleme pot fi evitate printr-o observare atentă a anumitor semne, mai mult sau mai puțin evidente. Fără un alternator funcțional, mașina nu va putea rămâne pornită mai mult de câteva minute. Semnele tipice ale unui alternator uzat sunt adesea confundate cu probleme cu bateria sau cu alte piese auto care prezintă simptome similare în cazul defecțiunilor.
Proprietarii de autoturisme mai noi beneficiază de anumite avantaje, mulțumită senzorilor avansați din bord care alertează în privința oricăror probleme semnificative. Pentru cei care conduc mașini mai vechi, se recomandă a fi mai atenți sau să se bazeze pe recomandări utile pe care să le adopte.
Principalele semne ale unui alternator defect
Dacă întâmpini una dintre problemele de mai jos, s-ar putea să fie vorba despre un alternator defect:
- Mirosul de încins. Când alternatorul se defectează, zona motorului emană un miros de încins, din cauza funcționării incorecte a roții de transmisie.
- Aparitia în bord a martorului in formă de baterie. Acest martor se aprinde atunci când este pus contactul, însă de regulă dispare. Dacă rămâne aprins, sunt șanse mari să existe probleme legate de alternator!
- Fluctuații la faruri și la lumini. Uneori, când alternatorul nu mai funcționează corect, farurile prezintă anumite fluctuații atunci cand autoturismul este la relanti.
- Sunete neobișnuite venite de la motor. Un alt semn poate fi apariția unui zgomot din zona motorului..
- Automobilul reacționează greu la pornire. Dacă mașina reacționează greu sau nu mai pornește, s-ar putea să fie din cauza unui alternator defect.
Chiar dacă semnele menționate mai sus reprezintă indicatori relevanți, oricare dintre aceste elemente pot fi cauzate și de la alte defecțiuni ale mașinii tale. Cel mai eficient este să mergi cu mașina la un service autorizat pentru o verificare detaliată a vehiculului, reparații sau pentru a identifica cauza oricărei probleme întâlnite.
Așadar, dacă dorești să beneficiezi de un serviciu prestat în incinta Expres Autoservice, să știi faptul că acesta este un service autorizat competent și Prietenul mașinii tale, de pe str. Ștefan cel Mare, nr. 192, Sibiu.
www.expres-autoservice.ro – Prietenul mașinii tale